Капитан Андреево не е просто граница, a символ на ограбването и

...
Капитан Андреево не е просто граница, a символ на ограбването и
Коментари Харесай

Иван Христанов: „Капитан Андреево” е символ на ограбването на държавата от мафията

„ Капитан Андреево ” не е просто граница, a символ на ограбването и обгръщането на страната от мафията.

“Мафията, окупирала българската граница, изкарва сред милиард и милиард и половина евро на година. Това са оперативни данни от службите. ” – Иван Христанов

От два месеца фитосанитарният надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ” е стихотворец от страната и се управлява от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). След откритите нарушавания и разкрития, от които последва прекратяването на контракта с частната лаборатория, която беше приватизирала най-натоварената граница в България, последваха закани и оферти за подкупи.

Още в първите дни, в които страната си върна контрола върху граничния пункт, замeстник-министърът на земеделието Иван Христанов беше заплашван и към този момент се постанова да се движи с защита. Пред медии и по време на конференция на „ Продължаваме промяната ” той съобщи, че тези закани освен не отхвърлят него и сътрудниците му, само че в противен случай те ги окуражават да работят още по-усърдно, тъй като са на прав път да освободят страната от хватката на мафията. Според депутата Константин Бачийски, който също бива заплашван, че може да получи инфаркт или да изчезне, протичащото се на „ Капитан Андреево ” съставлява скица „ поради която мафията е подготвена да събори страната ”. „ Затварянето на тези кранчета е една от главните аргументи за разклащането на държавното управление ”, добавя той. Думите му се удостоверяват от събитията, на които сме очевидци сега.

Един от най-големите кавги, свързани с аферата на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ” е опитът за рушвет на шефа на БАБХ Христо Даскалов, който се удостоверява от изтеклия в медийното пространство аудиозапис, в който му се предлага имотна полза. От записа излиза наяве, че от Даскалов се желае да не пречи на течащите на границата процеси. Пред медиите проф. Даскалов коментира, че още през януари проф. Моллов, му дал “папчица с ластици в полиетиленов плик ”, цялостна с пачки. Даскалов удостовери, че е записал диалога, за който ректорът отхвърля. Събеседникът на проф. Даскалов – Пламен Моллов е измежду учредителите на партия “Български напредък ” на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев.

Изтеклият запис става мотив освен за сигнализация на българската прокуратура, от която сме привикнали да не чакаме същинско следствие, а по-скоро потулване на случая. Този път нещата не могат да бъдат оставени на национално равнище, защото са наранени и ползите на Европейския съюз. Затова антикорупциониият фонд изпраща записа с информация за абсурда на европейската прокуратура. Случаят се преглежда от европейските прокурори, делегирани в България, защото той касае увреждане на финансови ползи освен на България, само че и на всички страни-членки.

Именно несъществувалият надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ” през последните 10 години е „ съществена пробойна, заради която няма по какъв начин да влезем в Шенген, тъй като това е външна граница и ние не сме я пазили ”, декларира министър Асен Василев в предаването „ 120 минути ”. Вместо действително реализиран надзор, там е царял монопол, държан от частна компания, която е правила фиктивни инспекции. Най-скандалното, както отбелязва Василев, е че камионите, идващи на границата, са били отваряни и разпломбирани от лабораторията в отсъствието на Агенция Митници. Това значи, че в случай че има нерегламентиран товар, той може да бъде разтоварен и прикрит от очите на проверяващите органи. Това води до въпроси, които всеки жител би трябвало да си зададе: Какво е влизало в страната? – Хранителни артикули, които са тествани и на чието качество може да се разчита? Стока, която е разрешена и позволена? Или плодове и зеленчуци, цялостни с пестициди? Контрабанда? Наркотици?

В момента всекидневно в страната постъпват над 100 000 лв. дневно доходи, идващи от провеждания надзор на ГКПП-то. За разлика от милиардите пропуснати изгоди, насъбрани през годините и влезнали не в българската хазна, а в джоба на мафията, през днешния ден тези пари могат да послужат и ще служат за подкрепяне живота на българските жители. Нещо повече, границата е не просто място, на което се събират такси. Нейната съществена функционалност е да реализира надзор върху стоките, които влизат в България и които се употребяват от хората. За последните 2 седмици над 60 тира са били спрени и върнати заради обстоятелството, че продуктите, които са превозвали, са съдържали пестициди над нормата. За по-малко от два месеца броят на арестуваните тирове се е нараснал 5.6 пъти по отношение на предходните интервали. В съпоставяне, за последните 10 години съвсем няма случаи на върнати тирове. Това е главното и най-важно доказателсто, какъв брой сериозна е функционалността на БАБХ и че точно страната би трябвало да подсигурява качество за грижа за българското и европейско здраве.

България може и би трябвало освен да се облагодетелства финансово от неналичието на корупция на границата, само че и да подсигури хранителни артикули, които са издържали нужните инспекции. Тогава Европейският съюз може да има доверие на страната ни, че тя охранява добре своите граници и пропуща камионите, които не са в нарушаване. В тази връзка министър Асен Василев разиска опцията Германия да подкрепи напъните на граничния пункт “Капитан Андреево ” с личен състав от немските митници. Това точно бе първата точка, която вицепремиерът по еврофондовете разяснява с федералния министър на финансите на Германия Кристиан Линднер.

Перспективите за България са положителни. Въпреки политическите разтърсвания, макар яростните нападки от мафията, която не може да се откаже от „ златните гьолове ” на България, „ Продължаваме Промяната ” е на прав път и работата няма да спре. Напротив, от ден на ден хора, министри, депутати виждат, каква е фактическата обстановка. Все повече хора осъзнават, че в случай че се върнем към статуковото, вероятностите не са положителни. Затова и както означи министър Христанов и както виждаме от поддръжката на хора от други политически обединения, идеята на „ Продължаваме промяната ” е идея на повече от една партия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР